Ja u siebie czegoś takiego nie zauważyłem w opisanych powyżej sytuacjach.
Szczeble administracji rządowej
Zwiń
X
-
Tak by było dokładniej to Wojewoda.
Administracja rządowa dzieli się na administrację centralną i administrację terenową. Administracja centralna dzieli się z kolei na organy naczelne (a więc Rada Ministrów i jej organy) i organy centralne (a więc konkretne urzędy podlegające konkretnym ministrom). Organy naczelne dzielą się na urzędy resortowe i urzędy pozaresortowe. Organy centralne są podległe organom naczelnym, jednak w hierarchii stoją wyżej od administracji terenowej (wojewoda). Administrację terenową można dodatkowo podzielić na administrację zespoloną i administrację niezespoloną (specjalną).
Administracja zespolona to terenowe organy administracji rządowej podporządkowane wojewodzie. (np. wicewojewodowie, zespolone służby, inspekcje, straż wojewódzka)
Administracja niezespolona to terenowe organy administracji rządowej podporządkowane właściwym ministrom. Są to wyspecjalizowane organy administracji, których kompetencje mieszczą się w ramach jednego resortu (quasi-resortu). Oparte są z reguły na zasadzie centralizacji.
Z przedmiotu Administracja publiczna miałem 5 :P
Komentarz
-
Komentarz